Hoofdstad Nieuw-Zeeland

Hoofdstad Nieuw-Zeeland

hoofdstad nieuwzeeland D e hoofdstad van Nieuw-Zeeland is Wellington. Wordt door de Maori: Te Whanganui-a-Tara of Poneke genoemd. De stad ligt in het zuiden van het Noordereiland. Het is genoemd naar de hertog van Wellington. Het is de op een na grootste agglomeratie van het land. Wellington heeft 178.000 inwoners en de agglomeratie Groot-Wellington telt 363.400 inwoners in 2005. De burgemeester heet Celia Wade Brown.

Wellington

De grote financiële instellingen van Nieuw-Zeeland is verdeeld over Wellington en Auckland. Auckland was tot 1865 de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Sommige instellingen hebben hoofdkantoren in beide steden. De politieke hoofdstad van Nieuw-Zeeland is Wellington. Het parlement en de hoofdkantoren van alle ministeries en departementen zijn er gehuisvest. Wellington wordt vaak omschreven als het culture centrum van het land en is thuis aan onder andere een film- en theaterindustrie van wereldklasse, Te Papa (het nationaal museum van Nieuw-Zeeland) en Wellington Botanic Garden.

Wellington Botanic Garden

De Wellington Botanic Garden is een botanische tuin in Wellinton. De tuin heeft een oppervlakte van 25 hectare op de helling van de heuvel tussen Thorndon en Kelburn in de buurt van Centraal-Wellington. De tuin is lid van Botanic Gardens Conservation International. Is een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten.

Wellington is vernoemd naar Arthur Wellesley hij is de eerste hertog van Wellington. De titel van het hertogdom is afkorting van de stad Wellington in Engeland. In het Maori heeft Wellington twee namen de eerste is Te Whanganui-a-Tara doelt op de haven van Wellington en het betekent de grote haven van tara. De tweede naam is Pöneke en wordt ontmoedigd omdat vermoed wordt dat het gewoon een verbastering is van een Engelse bijnaam voor de stad: Port Nicholson en in het kort Port Nick.

Terug naar boven