Klimaat Nieuw-Zeeland

Klimaat Nieuw-Zeeland

klimaat nieuw zeeland N ieuw-Zeeland heeft een gematigd klimaat, het noorden dat dichter bij de evenaar ligt, is iets warmer dan het zuiden. Maar tussen de west- en oostkust van het zuidereiland is het grootste verschil in het klimaat. De veelal uit het westen waaiende wind zorgt voor uitzonderlijk veel neerslag in het zuidwesten, daar valt jaarlijks zo’n 8000 mm regen. Richting het oosten van de Nieuw-Zeelandse Alpen is het veel droger. De zonnigste regio’s zijn Nelson en Marlborough in het noorden van het Zuideneiland daar zijn veel wijngaarden te vinden. Hier valt op jaarbasis gemiddeld 650 mm neerslag. In de Nieuw-Zeelandse Alpen valt tijdens de winter meestal veel sneeuw. Er zijn dan veel skigebieden. De subtropisch klimaat vind je in het noorden van het Noordereiland bij Northland en Bay of Plenty, hier bevinden zich veel kiwiplantages.

Zomer in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is de zomer lekker warm en zelden te heet. In de bergen is het een stuk koeler daar kan je heen wanneer het langs de kust te warm en/of benauwd wordt. De dagtemperatuur ligt vrijwel gedurende de hele zomer zo tussen de 21 en 28 graden met lokale uitzonderingen mogelijk. In het oosten kan de temperatuur zelfs soms oplopen tot rond of boven de 30 graden en met extreem warm weer wordt het rond de 40 graden zoals in buurland Australië maar dat zul je hier niet vaak meemaken. In de zomermaanden kunnen er grote verschillen in weerbeeld en temperatuur voorkomen binnen relatief kleine afstanden. Het kan ook dat het lekker zonnig en zomers is en dan honderd kilometer landinwaarts er een flinke regenen en zomaar tien tot vijftien graden koeler is. Dat zie je vaak aan de westzijde van de bergen en in het noorden van de eilanden.

Winter in Nieuw-Zeeland

In de wintermaanden gaat het van zacht en vrij zonnig tot koud en winters op de hoogste plekken van Nieuw-Zeeland. De sneeuwgrens daalt in de wintermaanden tot ongeveer 500-600 meter en ook in lagergelegen gebieden op het Zuidereiland is een sneeuwval zeker mogelijk. In de oostkant van het Zuidereiland heb je een aantal keren per jaar een sneeuwval in de lagergelegen gebieden. Wat hogerop kan de sneeuwval voor serieuze overlast zorgen door de hoeveelheden die soms in korte tijd kunnen vallen. Vanaf zo’n 2500 meter (noordeiland) tot 2000 meter (zuidereiland) ligt er eeuwig sneeuw. De witte laag die je ziet smelt niet helemaal in de zomermaanden of het smelt slecht daarom is het landschap altijd wit.

Orkaan

Orkanen in Nieuw-Zeeland komt vrijwel niet voor omdat het land te zuidelijk ligt ten opzichte van de aanvoerroute van orkanen en tropische depressies. Bij uitzondering kan een orkaan in de richting van Nieuw-Zeeland afbuigen en dan zal vooral het noorden getroffen worden. Er is een hele kleine kans en de kans bestaat dan in de zomermaanden (december tot en met maart). De overlast blijft dan meestal beperkt tot flinke wind en veel regen omdat de orkaan vaak zoveel aan kracht ingeboet heeft voordat Nieuw-Zeeland bereikt wordt dat de kans op serieuze schade relatief klein is.

Terug naar boven