Extra informatie Nieuw-Zeeland

De eilanden maken deel uit van Oceanië en heeft als hoofdstad Wellington. Het land heeft in totaal 4.510.000 inwoners en heeft een oppervlakte van ruim 275.000 km² en daarvan is slechts 2,1% water. Meer dan de helft van de van de bevolking is christen.

Hoe komt het aan de naam Nieuw-Zeeland is wat veel mensen zich afvragen.

Het is gevonden in de 17de eeuw door een Nederlands ontdekkingsreiziger genaamd Abel Janszoon Tasman, die met de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) het had ontdekt. Hij noemde het in eerste instantie stateland, dit kwam omdat hij dacht dat het was verbonden met het Stateneiland dat gelegen lag in Zuid-Amerika. Enkele jaren later kwam Hendrik Brouwer met de suggestie dat het helemaal niet met elkaar verbonden was. Toen hebben de Nederlanders de naam veranderd naar Nova Zeelandia, dit werd vernoemd naar de Nederlandse provincie Zeeland.

informatie nieuw zeeland

De economie

Nieuw-Zeeland heeft een vrijemarkteconomie, bedrijft enorm veel handel met het buitenland, zowel ex- en import. De meest geëxporteerde producten zijn zuivel, vlees en fruit. Met de zuivel wordt voornamelijk de melkpoeder en de roomboter. Schapenvlees en rundvlees is het meest geëxporteerde vlees van Nieuw-Zeeland. Ook worden er enorm veel kiwi's en appels geëxporteerd vanuit Nieuw-Zeeland. De belangrijkste handelspartners van Nieuw-Zeeland zijn Japan en de Verenigde staten.

De bedreigingen

Net zoals ieder land heeft ook Nieuw-Zeeland te maken met bedreigingen, omdat er veel dieren werden ingevoerd die erg veel bedreiging vormden voor de dieren die daar leefden zijn nu enkele diersoorten met uitsterven bedreigt. Het zijn met name de voskoesoes die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Australië die de schade aanrichten. In 2005 werd er een schatting gedaan over het aantal voskoesoes in Nieuw-Zeeland en dat kwam uit op een schokkende 60 (!) miljoen voskoesoes. De regering probeert nu dan ook het aantal voskoesoes fors terug te draaien door middel van vergiftigen en afschieten. Ook worden er dagelijks tientallen, zo niet honderden voskoesoes aangereden, dit is ook een enorm probleem voor de bevolking. De voskoesoes worden ironisch genoeg in Australië met uitsterven bedreigt.

De cultuur

De Nieuw-Zeelandse cultuur wordt ook wel een mix van de Europese en de Maori cultuur genoemd. Dit is erg goed zichtbaar bij de populairste sport in heel Nieuw-Zeeland namelijk rugby, voordat de wedstrijd begint doen ze altijd een haka, dit is een soort van ceremoniële dans van de Maori's. Het is ook niet gek dat als het nationale team speelt (The All Blacks) het hele land vol met spanning achter de tv zit. The All Blacks behoren dan ook tot de absolute wereldtop van het rugby.
Er zijn ook enkele erg leuke bezienswaardigheden, zo komen er jaarlijks miljoenen bezoekers vanuit de hele wereld. Er zijn erg veel mensen die vinden dat Nieuw-Zeeland de mooiste natuur heeft van de wereld. Dit komt mede omdat er enkele enorm grote natuurparken zijn die ook erg veel bezoekers aantrekken. Ook heeft het land enkele eilanden die kunnen worden bezichtigd, die zijn nog geheel onbewoond. Ook een uniek iets is dat de oorspronkelijke bewoners namelijk de maori's er ook nog wonen.