Klimaat Nieuw-Zeeland

Klimaat Nieuw-Zeeland

klimaat nieuw zeeland S inds het Maori-volk met de naam Nieuw-Zeeland, "Het land van de lange witte wolk"/ Aotearoa, is het klimaat van het allergrootste belang geweest voor de mensen in Nieuw-Zeeland, van wie velen van het land leven. Nieuw-Zeeland heeft milde temperaturen, matig hoge regenval en veel zonuren in het grootste deel van het land. Het klimaat wordt gedomineerd door twee belangrijke geografische kenmerken: de bergen en de zee.

Temperatuur Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft grotendeels gematigd klimaat. Het noorden heeft tijdens de zomer subtropisch weer en in de binnenlanden van het Zuidereiland is het in de winter net zo koud als -10C, Het grootste deel van het land ligt dicht bij de kust, wat milde temperaturen, matige regenval en overvloedige temperaturen betekent zonneschijn. Januari en februari zijn de warmste maanden van het jaar en juli is het koudst. De gemiddelde regenval in Nieuw-Zeeland is hoog (tussen 640 mm en 1500 mm) en wordt gelijkmatig over het jaar verspreid. Deze hoge regenval produceert gebieden met prachtig inheems bos en maakt Nieuw-Zeeland een ideale plek voor de land- en tuinbouw.

Vier seizoenen in één dag

Nieuw-Zeeland heeft geen groot temperatuurbereik, zonder de extremen die men in de meeste continentale klimaten aantreft. Het weer kan echter onverwachts veranderen, omdat koudefronten of tropische cyclonen snel instromen. Wees voorbereid op plotselinge veranderingen in weer en temperatuur als je gaat wandelen of andere buitenactiviteiten doet.

Zonneschijn

De meeste plaatsen in Nieuw-Zeeland ontvangen meer dan 2000 zonuren per jaar, met de zonnigste gebieden, Bay of Plenty, Hawke's Bay en Nelson/Marlborough, die meer dan 2350 uur in beslag nemen. Omdat Nieuw-Zeeland zomertijd waarneemt, kan het zomerseizoen in de zomermaanden tot 10.00 duren. Nieuw-Zeeland ervaart relatief weinig luchtvervuiling in vergelijking met veel andere landen, waardoor de UV-stralen in het zonlicht erg sterk zijn tijdens de zomermaanden. Om zonnebrand te vermijden, moeten bezoekers zonnebrandcrème, zonnebrillen en hoeden dragen wanneer ze in direct zomerzonlicht zijn, vooral op het heetst van de dag (11:00- 16:00). Hoewel de zomer zonniger is dan in de andere seizoenen, hebben de meeste regio's in Nieuw-Zeeland een relatief hoog aandeel zonlicht tijdens de wintermaanden. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Nieuw-Zeeland was 32C, in Marlborough, Christchurch en Rangiora (in Canterbury). De laagste temperatuur ooit gemeten in Nieuw-Zeeland was -22C in Ophir, Central Otago.

Zomer Nieuw-Zeeland

De zomermaanden in Nieuw-Zeeland zijn van december tot februari, met hoge temperaturen en zonneschijn. De dagen zijn lang en zonnig, de nachten zijn mild. De zomer is een uitstekende tijd om te wandelen in het bos en een verscheidenheid aan andere buitenactiviteiten. De vele prachtige stranden van Nieuw-Zeeland zijn ideaal om te zwemmen, zonnebaden, surfen, varen en watersporten in de zomer.

Winter Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeelands wintermaanden van juni tot augustus brengen kouder weer naar een groot deel van het land, en meer regen naar de meeste gebieden in het Noordereiland. Bergketens op beide eilanden worden bedekt met sneeuw en bieden prachtige vergezichten en uitstekende skimogelijkheden. Terwijl het Zuidereiland koelere wintertemperaturen heeft, ondervinden sommige delen van het eiland in de winter weinig neerslag, dus dit is een uitstekende tijd om gletsjers, bergen en andere natuurgebieden te bezoeken.

Terug naar boven